top of page

Top 10

  1. Kraanvogel

  2. Roodborsttapuit

  3. Paapje

  4. Boomvalk

  5. Slangenarend

  6. Geoorde fuut

  7. Blauwborst

  8. Grauwe klauwier

  9. Raaf

  10. Klapekster

recente waarnemingen

recente waarnemingen op waarneming.nl

Fochteloërveen

Wie Fochteloërveen zegt, zegt kraanvogels. De majestueuze veenvogel, vroeger nog gewoon, maakt sinds 2001 een comeback als broedvogel in Nederland. En dit kleddernatte hoogveen is zijn kraamkamer. Maar het uitgestrekt hoogveen is in voorjaar en zomer ook een goede plek voor paapjes (misschien wel de beste stek in Nederland), roodborsttapuiten, boomvalken en grauwe klauwieren. En wat te denken van de raven die na lange tijd afwezigheid hun nesten weer bouwen in de bossen van – hoe kan het ook anders – Ravenswoud! Ook een zomerse slangenarend is geen zeldzaamheid. Kijk in de winter uit naar klapekster, ruigpootbuizerd en de vele duizenden ganzen (waaronder een ondersoort van de rietgans, de toendrarietgans).

fochteloo (overzicht).gif
fochteloo (kaart).jpg

(1) Tachtig Bunder

(52.98487, 6.36692)

'S Winters toendrarietgans en kans op foeragerende kraanvogels.

 

(2) Vogelkijkhut
(52.99155, 6.37816)

 

Uitzicht over plas met in voorjaar kans op geoorde fuut.

 

(3) Wandelroute 
(52.99396, 6.37951)

 

Volg de rode paaltjes voor een wandelroute (4 km.) door een van de weinige hoogveengebieden die Nederland rijk is. Het begin van het pad, de Bonghaar, is een hoge droge strook die sinds mensenheugenis gebruikt wordt om het verraderlijke hoogveen over te steken. Langs de route typische veenplanten als waterveenmos, de groene 'spul' dat overal in het water drijft. In het laagste en natste gedeelte van het hoogveen veel beenpluis, de plant die je vooral in het voorjaar herkent aan zijn witte pluizen, vroeger gebruikt om kussens te vullen. Let langs de route ook op vogelsoorten als het paapje, roodborsttapuit en boomvalk.

 

(4) Uitkijktoren
(52.98402, 6.40092)

 

Prachtige hoog uitkijkpunt over het hoogveen met mooi kansje op kraanvogel (piek in augustus), raaf en slangenarend (piek juli, augustus) en boomvalk. In najaar en winter kans op klapekster.

(5) Kijkdoos
(53.00203, 6.35863)

 

Uitzicht over het Klein Veen met in zomer grauwe klauwier, boomvalk, paapje, roodborsttapuit, en kraanvogel. Mogelijk slangenarend. In najaar en winter kans op klapekster en ruigpootbuizerd.

bottom of page